Jak se starat o příbory, aneb rady přímo od výrobce příborů SOLA


V gastronomii nejpoužívanější a zároveň nejpopulárnější jsou právě příbory vyrobeny z nerezavějící oceli. Přinášíme vám několik tipů, jejichž dodržením je možné prodloužit životnost příborů a zabránit jejich rezivění ..

Přestože by se z názvu materiálu mohlo zdát něco jiného, nerezová ocel je sice rzi odolná více než jiné materiály, není však dokonale rezistentní. Abyste se vyhnuli chemickému poškození a udrželi příbor dlouhodobě v co nejlepší kondici, doporučujeme mýt příbor po každém použití. Jakýkoli delší kontakt se solí, octem, vejci, rajčatovou omáčkou, kyselým ovocem, chemickými čisticími prostředky a některými minerálními solemi může zapříčinit poškození povrchu a změnu barvy.


Společnost Sola Switzerland doporučuje dodržovat následující zvyky při denním používání příborů:

  • Opláchněte příbor ihned po použití - snížite chemické reakce solí a kyselin.
  • Umyjte příbory před prvním použitím a po každém dalším použití také.
  • Nenechávejte příbory namočené ve vodě přes noc. Minerální soli obsažené ve vodě mohou poškodit jejich povrch.
  • Nerezové příbory skladujte vždy odděleně od stříbrných příborů.
  • Nože myjte v myčce vždy odděleně od ostatních příborů.
  • Lžíce a vidličky umístěte v myčce vždy lžící a hroty směrem nahoru, abyste tak zajistili jejich lepší umytí.
  • Ihned po skončení mycího programu příbor vyjměte z myčky a osušte. Zvláště dbejte o čepele nožů.
  • Nikdy nenechávejte příbory v zavřené, vlhké myčce.
  • Vždy se držte pokynů výrobce myčky nádobí a návodu k použití chemických čisticích prostředků.
  • Udržujte příbory čisté a suché po každém použití


Speciální pozornost věnujte zejména čepelím nožů, jejichž ostrost spočívá ve vyšším obsahu uhlíku. To samozřejmě znamená, že čepele jsou náchylnější ke korozi, pokud nejsou nože skladovány a myté správně. Sola doporučuje nenechávat příbory namočené nebo uložené ve vlhkém prostředí, protože zejména v případě čepelí nožů může dojít ke korozi. Kromě toho mohou příbory začít ztrácet i lesk. Děje se to v důsledku normálního opotřebení a díky leštičky nerezové oceli je možné příborům úspěšně navrátit lesk.

 

Stříbrné příbory myjte zvlášť! Pravé stříbrné příbory vyžadují ještě více pozornosti, protože stříbro je měkký kov, který lze snadno poškrábat. Pokud budete o stříbrné příbory správně pečovat, tak si zachovají dlouhotrvající lesk. Je však potřeba mýt je odděleně od nerezových příborů, protože jakýkoliv kontakt těchto materiálů může mít za následek chemické reakce, které mohou poškodit stříbro. K čištění stříbra používejte hadřík z mikrovlákna, speciální tekutinu nebo leštičku na stříbro, abyste se vyhnuli poškrábání povrchu příborů.

 

V rámci péče o příbory je doporučeno ruční mytí s použitím saponátu, nicméně je třeba se vyhnout přípravkům s abrazivními vlastnostmi. Pokud nechcete zapříčinit poškrábání povrchu vašich příborů, vyhněte se i použití drátěnky. V žádném případě nenechávejte příbory namočené. Stříbrné příbory by v ideálním případě měly být myté jen ručně s použitím velmi jemných čisticích prostředků.

 

Stříbrné příbory i příbory z nerezové oceli jsou vhodné do myčky nádobí, ale je vhodné opláchnout zbytky zásaditých jídel, aby se zabránilo vzniku koroze. Ihned po skončení mycího cyklu vyndejte příbor z myčky a důkladně osušte. Na příborech ponechaných ve vlhké myčce může vznikat poškození, příp. skvrny. V jednom mycím cyklu nikdy nemíchejte nerezové a stříbrné příbory.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

V pořádku